Я не буду сперечатись, бо знаю, що в даній справі я нічого не знаю (крім азів). Більше буду говорити, коли справа дійде до історично-тактично-економічного аспекту, побудови мап та місій, вирівнювання балансу та ін.
Шановні пани-козаки! Ідея хороший. Я не розумію, чому корона Польщі та Литви окремі країни? Молдова є незалежним??? на добраніч Hippo
Тут висвітлюють лише думки, історичну достовірність ми ще будемо корегувати. Все ж, спасибі за зауваження.
http://totalwars.ru/board/index.php/topic/55196-reliz-versii-10-i-globalnoi-kampanii-moda-ognem/ Hipolit, the Polish Crown and Greate Duk of Litvonya was inside the borders of Commonwelth - Rech Pospolita But, their politics, armies, what they want to do with Ukraine was sou different, that we need to separate them on two historicaly states It is not a Moldova - it is a Transilvania (light green on the map)
Польща та Литва були дійсно однією країною. Цього ніхто не заперечує. Але у них могли бути деякі відмінності у плані військ, що є цікавим саме для гри. Це так само як Гетьманська Україна та Військо Запорізьке - країна одна, але є і відмінності.
По-перше, щоб було цікаво грати білорусам і молдаванам. І щоб не було образ, що у декого є ігрові "нації", а в декого нема. Це без жартів. Ну а по-друге, Речь Посполита була конфедерацією, в якій Литва мала власни збройні сили. До речі, існувало правило: якщо в поход виступали разом великий гетьман коронний і великий гетьман литовський, то головнокомандуючим вважався гетьман литовський ( він призначався королем за згодою тз "панів-ради" - сенатом Великого князівства).
ще забув по сердюках дещо: Spoiler: сердюки сердюки - лінійна піхота Гетьманата сердюки Чечеля - гвардія Гетьманата мод Гетьманат на Емпайр тотал вар з моєю власною озвучкою української нації (всі фрази, команди, марші під час руху юнітів)
От же ж, панове, пропозиції щодо Польщі. На мій погляд, силою Польщі має бути кіннота з наступних юнитів: 1. Шляхтич (улан) - своєрідний пікінер 18 ст. на коні. Характеристики: дешевий, броні не має, швидкість ходу - стандартна для кінноти, швидкість народження як у пікінера 18 ст., здоровья як у пікінера 18 ст. Історичний аналог - т.з. Посполите Рушеніє 2. Лісовчик - юніт з характеристиками гусара К1,35. Історичний аналог: лісовчики, литовськи татари, черемиси, казаки. 3. Рейтар - юніт з характеристиками драгуна К1,35, але замість мушкета має пару пістолей (сила пострілу меньша, але скорострільність більша). Має броню, як у португальского мушкетера 17 ст. 4. Панцерник - стандартний европейський кірасир 5. Гусар - звісно, Крилатий. Характеристики: швидкість - стандарт для кінноти, інше - Гвардейський кавалерист Саксонії К1,35 помножений на 1,5. Як за ціною, часом створення, так і за бойовими якостями. Найсильніший юніт кінноти в грі. Піхота Польщі: 6. гайдук - стандартний европейський мушкетер 7. вибранець - юніт з характеристиками польського пікінера 17 ст. з К1,35, але без списа. Артилерія: стандартна З.и. пане Кондор, цілковито щгоден, що ногай чітерський, але ж зараз ми нагаємось нащупати філософію. Коли будемо мати 3-4 націі, спробуємо зробити табличку в екселі з базовими характеристиками. З.и.и. ідею щодо розподілу Московського царства на окремо царство і окремо Військо Донське підтримую.
За Польщу добре розписано. А як бути з Литвою? Там ніби схожі війська, але потрібні якісь відмінності
щось мені шляхтич-улан не вельми - шляхта сабельники до кісткового мозгу Литва без крилатих гусарів але щось на заміну їй треба дати
Може як раз шляхтича до Литви перекинути? Поки по Литві знайшов тільки таке https://ru.wikipedia.org/wiki/Войско_Великого_княжества_Литовского https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Polish-Lithuanian_Army_1576-1586.PNG
Також випадково натрапив на татар, хоч і на Грюнвальд, але гадаю, у них не дуже змінилися обладунки до 17 сторіччя. Може згодяться http://aquilaaquilonis.livejournal.com/278440.html
основою литовського війська може бути кінна шляхта - важка неброньована кіннота із шаблями та пятигорці легкі броньовані улани по типу Польської гусарії піхота стандартна польська лише дещо перерескінена
Ще знайшов зображення литовського гусара та драгуна http://vialejka.info/163-vojjska_vjalkaga_knjastva_ltoskaga.html А піхоту можна називати : жолнер - аналог мушкетера, драб - аналог пікінера.
Цікавий сайт. Литва, або ВКЛ, мабуть, найскладніша фракція. Тому що схована в тіні Польщі. Найпростіше рішення забрати гусара і перескінути інших, але ж це буде нецікаво. Литвини були добрими бійцями і є свідчення сучасників, що вони стояли на рівні, якщо не вище, за поляків. І беззаперечно, вони в грі повинні мати потужну кінноту. Зараз є бачення щось накшалт: драгун - вершник почта - іномовний вершник (п*ятигорець, татарин) - шотландець(мушкет) - вибранець або драб (спис). Але треба ще пошукати інфу.
а чому саме шотландець мушкет він шо найманець? можна білоруських стрільців їм дати а то ми сябрів обійшли стороною чомусь
так жеш той що вище і є білоруський мілітпортал: "Акрамя конніцы існавалі і пешыя ратнікі – драбы. Звычайна драб выступаў з ручніцай і сякерай, з ручніцай і вошчапам (кап’ё для кідання), або толькі з адной агнястрэльнай ці халоднай зброяй. Увогуле, набор узбраення пяхоты быў бяднейшым, чым конніцы. Аб суадносінах паміж пешым войскам і конніцай сведчаць баявыя дзеянні 1579 года, накіраваныя супраць акупацыі Полацка Маскоўскай дзяржавай, калі з 11 тысяч беларуска-літоўскага войска было 8300 ратнікаў конных, 1700 – пешых." тобто піхота може складатися із білоруських драбів - стрільці та/або легкі мілішніки з сокирами P. s. тоді Україні для балансу дамо отамана Северина Наливайка з бонусом проти військ ВКЛ або абілкою переманювати білоруських драбів на свою сторону