No cóż, Atem powiedział, że to nie są beta testy, że do tego zatrudnili specjalną firmę i jakoś mi się nie chce w to wierzyć ale no dobra, swoje zarobili, teraz mają czas i pieniądze żeby grę uczynić lepszą. Bugów typu nie kręcące się koła jest mnóstwo, w sensie o takiej skali, wczoraj jak sobie trochę pograłem to konni zamiast przez most to jechali pod nim jakby modelu mostu nie było, skrypty tam też są pobugowane czasami i można łatwo oszukiwać korzystając z durnego AI nawet na najtrudniejszym. W samej ankiecie dałem, że jest jeszcze za wcześnie bo wszyscy wiemy jak jest, jedynie patchowanie pozwoli grze wyjść na prostą i tak się stanie.
Dokładnie nie ma co ukrywać że jest źle, ale też nikt nie powiedział że nie może być lepiej ? W ankiecie dałem podobnie jak Matkowski. Mam tylko nadzieje że ta naprawa nie będzie trwała zbyt długo...
Hanysy w niektórych regionach gadają a w niektórych godojo, wiedziałbyś to gdybyś trochę lizną ślunskiej mowy. Twój wschodni akcent słychać w typowo wchodnim "L, cz, ść" oraz ogólnym brzmieniu języka, nie ma więc co bajać. Filmik obejrzałem, wszystkie moje wcześniejsze uwagi pozostają bez zmian. Wszystkie 10 punktów aktualne. Co gorsza wygląda na to, że AI tam próbowało organizować i prowadzić swoje wojska poprawniej od ciebie. Przepraszam, ale w C3 nadal nie ma dobrej organizacji walki! Dalej jest blob, bezładnej masy zebranej gdzieś dziwacznie w terenie. Maszerują idiotyczne sznurki wojaków, jednostki, formacje nałażą na siebie, nie powoduje to dezorganizacji i chaosu jaki niechybnie ogarnąłby taki motłoch w realu. Sama walka jest bezładna, bez charakterystycznej dla epoki taktyki, sposobu użycia, prowadzenia i bezpośredniej walki wojsk. Cała ta kiepska, bezładna wojna pomieszanego motłochu trwała około kilkanastu minut. Czyli niestety mamy tylko kalkę z C1 w nowej szacie graficznej wcale nie lepszej od pierwowzoru. Minęło 16 lat od powstania C1, wiele rzeczy dawno usprawniono, dodano nowe rozwiązania, a tu taki gips. Do cholery nawet w stareńkim C2 grafika oraz organizacja walki były lepsze!
Takich drobnych bugów tam cała masa, spójrzcie np. - na okręty wieszające się na plażach, zderzające się ze sobą, klejące się do siebie lub wybrzeży - okręty jedne na drugie wpadają i poza tym, że blokują się nie ma strat, które niechybnie byłyby w takich wypadkach - transportowiec ma wiosła, ale nie potrzebuje nawet wiosłować aby pływać, itd Kurna to już w C1 było mniej takich durnych bugów, a niektórych nawet tam nie było.
Akurat co do organizacji walki nie mam żadnego problemu bo arkadowe RTS takie już są, sporo w życiu przegrałem w StarCrafta i tam jest identycznie, wiem, że C3 to gra chociaż z pozorów bazująca na historii ale przede wszystkim jest to luźny RTS i pod tym kątem trzeba patrzeć, tak mi się wydaje.
Absolutnie NIE. Rzuć okiem na arkadowy styl, ale o wiele lepiej zorganizowane walki w HEW, czy C2. Nie chodzi o to, że C2 zmuszało do większego micro dowodzenia każdym oddziałem, bo np HEW tego nie wymagał. Idzie o bardziej sensowną organizację wojsk, dobrze zeskalowane oddziały, poprawne formacje, dobre przemieszczanie, manewrowanie i walka wojsk zamiast bezładnej, totalnej masakry pomieszanych kup tego i owego. Skoro stare AC dawało możłiwość zrobienia sensownego moda HEW, C2 też miało wiele dobrych rozwiązań to dlaczego przemalowane C1 w postaci C3 nie mogłoby dawać takich możłiwości? Na upartego to i w C1 dało się grać bardziej sensownie, choć nie było to efektywne, zwłaszcza w MP, gdzie dominowała szybka bezsensowna masakra. RTS to jest strategia czasu rzeczywistego, a ta powinna być rozgrywana wedle regół z epoki, którą prezentuje gra. Inaczej masz kolejną bezsensowną rąbanine, która szybko się znudzi na rynku pełnym podobnego badziewia. Po co ci przemalowane C3, skoro to samo masz już w C1?
Dziś późnym wieczorem ma wyjść spory patch, ja z nimi też walczę ale na steamie po angielsku. Możesz sobie pograć single player z kompem bo tylko to jakoś działa.
Że teraz jest słaba ze względu na błędy oraz balans, ale ma ogromny potencjał i potrzeba czasu by wszystko lepiej się prezentowało. Do tego dojdą mody gdzie prawie każdy znajdzie coś dla siebie.
Da się jakoś ustawić żeby domki mieściły więcej mieszkańców? To moja pierwsza gra z tej serii i strasznie mnie denerwuje, że żeby zrobić trochę jednostek to trzeba pół mapy zabudować takimi samymi domkami. Już nie wspomnę jak jakaś jednostka wroga się tam zapałęta i wszystkie nagle zaczynają płonąć i wybuchać.
To co napisał kolega Matkowski. Dodatkowo przy tworzeniu serwera masz możliwość wyłączenia przejmowania budynków w opcjach lub przejmowanie częściowe (bez m.in. ratuszy i domków!)
O ratuszach to wiem, ale jeden ratusz też tylko 100 ludności daje a za dużo ratuszy tych się nie nastawia więc i tak trzeba całe połacie mapy zastawiać zwykłymi domkami (które dają tylko 15) co jest nudne i uciążliwe bo chłopi po kilku domkach gubią kolejkę. Lepiej jakby podnieść żeby ratusz np. dawał 200 populacji a domki po 50 czy nawet bardziej jeszcze (wszystko przy odpowiednim podniesieniu cen dla zachowania balansu itd). A o tej opcji nie wiedziałem, dzięki .